Duurzaam

De ‘eet-dit-eerst’ plank

Zoals veel mensen moesten ook wij toen de corona naar Nederland kwam thuis werken. Op deze manier van werken eten we meer thuis: geen lunches op kantoor of gezellige maaltijden bij familie of vrienden. Dat merkten we in de boodschappen en het eten in onze koelkast.

Wij proberen een keer per week de meeste boodschappen te doen. Tussendoor halen we nog wel eens kleine boodschappen zoals extra verse ingrediënten. Of we moeten terug naar de winkel omdat we wat vergeten zijn (dat laatste gebeurd regelmatig….)

Als we net boodschappen hebben gedaan, zit de koelkast redelijk vol. Pas aan het einde van de week, als de koelkast leger is, ontdekten we producten die eigenlijk al op hadden moeten zijn. Dat is best jammer! Dus ging ik op zoek naar een manier om minder eten weg te gooien en meer op te maken.

Op instagram kwam ik een post tegen van The Zero Waste Guide met een ‘Eat Me First’ label in de koelkast. Wat een goed idee!

Nu hebben we in de koelkast een ‘eet-dit-eerst’ plank. Alles wat we op die plank zetten, moet snel op. Dit kunnen restjes eten zijn, aangebroken potjes of iets wat binnenkort over de datum gaat. Regelmatig bekijken we wat er in de koelkast staat en als we iets tegenkomen wat snel op moet, zetten we het op deze plank. Om het zo overzichtelijk mogelijk te houden hebben we doorzichtige bakjes of potjes. Zo zien we makkelijk dat er een halve ui of het restje eten van de maaltijd van eergisteren staat, zonder veel bakjes open te maken.

Als we trek hebben of beginnen met koken, kijken we als eerste naar deze plank. De restjes verwerken we in een lunch of een nieuwe maaltijd.

De ‘eet-dit-eerst’ plank hoeft natuurlijk geen hele plank te zijn. Het kan ook een doos zijn, met een label erop.

We hebben deze plank nu een paar weken en het werkt voor ons goed. Het helpt ons sneller opmaken wat we hebben, zodat we minder eten weg gooien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s