Duurzaam

Minder verspillen: het verszakje

‘Wat is dat nou weer, het lijkt wel een haarnetje!’ zei Paul verast toen ik hem liet zien wat ik uit de supermarkt had meegenomen. Dat was geen haarnetje, maar iets om wat plastic in onze container te verminderen…

Veel mensen willen wel graag wat minder afval in de container, maar vaak weten we niet zo goed waar we moeten beginnen. Nieuwe producten die we kopen zitten vaak in een plastic verpakking. Hier een simpel ideetje.

In veel supermarkten zijn tegenwoordig ‘verszakjes’ te vinden. Meestal zijn ze bij de groente- en fruit afdelingen en soms ook bij de broodafdeling te vinden. Blijkbaar bestaan ze al een tijdje, maar het was mij niet goed opgevallen. De meeste verszakjes zijn wit, maar in sommige supermarkten zijn ze groen. Ik vond ze verpakt per 2 voor 69 cent.

Verszakjes

In deze netjes kun je bijvoorbeeld losse tomaten meenemen of ander groente en fruit dat niet in plastic zit. In het weekend nemen we vaak lekkere broodjes mee, die ook in deze netjes kunnen. De plastic zakjes belanden thuis al snel in de prullenbak, maar deze niet. Ook Paul die het rare haarnetjes vond, neemt ze nu mee in de boodschappentas naar de winkel. Dit scheelt weer een aantal plastic zakjes!

Het netje is doorzichtig, zodat bij de kassa makkelijk is te zien wat er in zit. Ondanks dat bij ons in de supermarkt er nog weinig gebruik van word gemaakt, word bij de kassa helemaal niet raar gekeken als ik met een netje aankom in plaats van een zakje. Qua tijd scheelt het niets of je nu een zakje uit de tas pakt of een plastic zakje uit de supermarkt. Ik vind het wel fijn om niet meer te staan priegelen om een plastic zakje open te krijgen. Je moet er wel even aan denken de verszakjes mee te nemen. Als ze vies zijn, kunnen ze gewoon in de wasmachine op wel 60 graden gewassen worden.

Thuis doen we de groente in de groente la, het fruit op de fruitschaal en de broodjes in de broodbak. De netjes gaan dan gelijk in de grote boodschappentas, zodat we het de volgende keer naar de winkel niet vergeten. Op naar de volgende boodschappen met een beetje minder plastic afval!

Een gedachte over “Minder verspillen: het verszakje”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s